תמ"א 38 היא תוכנית מתאר ארצית שמטרתה לחזק מבנים ישנים מפני החשש לרעידת אדמה בישראל. התוכנית מאפשרת לדיירי הבניינים לקבל הטבות בניה ללא תשלום, וכל זאת רק בשל התגייסותם לביצוע התוכנית.
תמ"א 38 – מי צריך את זה בכלל?
תמ"א 38 היא תוכנית מתאר, אשר ביצועה מוטל בעצם על האזרחים. בתמורה להתגייסות הדיירים לבצע את הפרויקט – המדינה החליטה כי היא תאשר תוכנית בנייה, במגוון רחב, לאותם דיירים.
תוכניות הבנייה כוללות הטבות כמו בניית מעלית, הרחבת שטחי הדירות הקיימות, שיפוץ חיצוני ועוד.
דיירים אשר יבחרו שלא לבצע את השיפוץ בעצמם, יוכלו להיעזר ביזם חיצוני אשר ינהל בעבורם את הפרויקט כולו, תוך שההסכם איתו כולל ויתור מלא על דירות חדשות שיבנו בבניין.
מכירת דירות אלו יכסו את הוצאות השיפוץ ויהוו תשלום בעבור היזם.
מהם ההטבות שמקבלים בתמ"א 38
היתרי הבניה אותם אישרה הממשלה, כבר בשנת 2005, המופיעים בתוכנית, מציגים שורה ארוכה של הטבות בנייה אשר הממשלה מוכנה לאשר באופן מהיר יותר, ללא הכנת כל תוכניות מפורטות.
זהו בעצם התמריץ העיקרי שניתן לדיירים, וכל זאת במטרה לדרבן אותם לבצע את תמ"א 36 בבניין המגורים בו הם מתגוררים.
מכוח תמא 38, יכולה הועדה לתכנון ובנייה לאשר היתרי בנייה מסוגים שונים:
א. חיזוק מבנה הבניין ללא השתתפות בהוצאות שיפוץ הבניין.
ב. חיזוק מבנה הבניין תוך הוספת דירות חדשות על גג הבניין המשותף.
ג. חיזוק המבנה והרחבת הדירות הקיימות, תוך הוספת מרפסת או מרחב מוגן.
ד. תוספת מעלית לבניין מגורים.
ה. תוספות בנייה הכוללות עיצוב הבניין.
ו. שיפור ושיפוץ חדר מדרגות.
ז. בניית או הוספת חנייה.
תמ"א 38 -מהם הכללים
א. תו תקן: התקן הישראלי קובע תקן לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה –תקן 413. כיום,כל בניין חדש שנבנה חייב לעמוד בתנאי התקן וכל בניין ישן שאינו עומד בדרישות בתקן – יש לשפצו ולחזק את יסודותיו.
ב. שנת בניית הבניין: תמ"א 38 לא חל באופן אוטומטי על כל בניין משותף אשר הדיירים שבו חפצים לשפצו. מבחינה משפטית, ניתן לבצע תמ"א 38 רק על מבנים שהוקמו לפני 1980.
ג. גובה הבניין: תמ"א 38 יבוצע רק בבנייני מגורים אשר מתנשאים לגובה של לפחות 3 קומות.
ד. אזורי מגורים: חיסרון נוסף הוא שתמ"א 38 אינה אפשרית בישובי פריפריה, שם מחירי הדירות נמוכים ולכן הרווח אשר אותו יגרוף היזם, יהיה קטן ולפעמים לא משתלם.
ה. הסכמת הדיירים: למחוקק ברור כי מימוש תמ"א 38 בהסכמה של כלל הדיירים היא בעייתית ועל כן נקבע בתיקון לחוק המקרקעים (חיזוק בתי משותפים מפני רעידות אדמה) התשס"ח 2008, כי מספיקה הסכמה של שני שליש מבעלי הדירות, כלומר 60% מהדיירים.
ו. מבנה המיועד להריסה: כמו כן, תמ"א 38 אינה חלה על מבנים המיועדים להריסה.